SAPURA DRILLING ASIA SDN BHD

Maklumat perhubungan

Sapura Drilling ialah anak syarikat milik penuh Sapura Energy Berhad (SEB). SDA kini merupakan pemilik dan pengendali pelantar bantuan tender (TAD) terbesar di dunia, dengan sejumlah 11 armada TAD.

Perniagaan Penggerudian Sapura mempunyai lebih daripada 50 tahun pengalaman penggerudian, dengan jejak kaki di Asia, Timur Tengah, dan Afrika serta Amerika. Kami menjejaki akar kami kepada Robray Offshore Drilling Co. Ltd di Singapura, yang ditubuhkan pada tahun 1972 dan melalui beberapa siri penggabungan dan pengambilalihan selama bertahun-tahun, melibatkan pemain luar pesisir Smedvig, Petrodrill dan Seadrill. Sapura Drilling ditubuhkan selepas Sapura Energy (ketika itu dikenali sebagai Sapura Kencana Petroleum) memperoleh sebahagian besar pelantar tender dan kepakaran Seadrill pada tahun 2013.

Mengenai Sapura Energy Berhad Sapura Energy Berhad: ialah penyedia perkhidmatan dan penyelesaian minyak dan gas bersepadu global yang beroperasi merentasi keseluruhan rantaian nilai huluan. Spektrum keupayaan Kumpulan meliputi penerokaan, pembangunan, pengeluaran, peremajaan, serta penyahtauliahan dan pengabaian. Kumpulan menyampaikan penyelesaian bersepadu dan kepakarannya di lebih 20 negara.

Galeri

Akreditasi dan Pensijilan

Projek Pelanggan Utama

Negara Pelanggan Nama Projek dan Ringkasan Ruang Kerja tahun
Malaysia Sarawak Shell Bhd / Sabah Shell Petroleum Co Ltd (Farm in from PCSB) Penggerudian Pembangunan - Platform Jaket Tetap Sejak 2022
Thailand PTTEP Penggerudian Pembangunan - Platform Jaket Tetap Sejak 2022
Angola Chevron Penggerudian Pembangunan - Platform Jaket Tetap Sejak 2019
Brunei PETROLEUM BRUNEI SHELL Lain-lain - P&A Sejak 2018
Malaysia Petronas Carigali Sdn. Bhd. Penggerudian Pembangunan - Platform Jaket Tetap 2022